Alegoria notițelor lipicioase

  • Din seria de despresii iernatice cu iz de sfîrșit de an, un ”bla” despre dorințe și nesfîrșitele noastre liste

Atît de multe nefăcute gravitează în jurul capetelor noastre, că dacă n-ar fi doar vise și le-am putea vedea, am arăta, fiecare, ca un Saturn cu cercuri ample și dense. Ne trezim cît de tîrziu ne lasă orarul și începem să ne trăim zilele în dorințe lipite pe frigider sau pe monitor. Iar săptămînile încep cu lu-“trebuie să-mi iau blugi”-ni și se încheie cu du-“ia-ți bilet de avion și pleacă unde vezi cu ochii”-minică.

Am găsit undeva, într-o agendă, cîteva pagini cu o înșiruire impertinentă de aspirații cu iz de liceu, fără număr de ordine. Ajungînd pe la a treia tavă cu pretenții, mi-am dat seama că nici visele, nici mofturile nu știu de simțul limitei sau de micimea alocației. Cu toate astea, am cules un pix de prin adunătura proaspătă de bilețele galbene îmbuibate cu scopuri zilnice și-am început să tai din rînduri. După mai bine de-un an, din lista aceea nu împlinisem nici jumătate din toate nimicurile, darămite din planurile mărețe, însă le uitasem ca pe-o poezie fără rimă și-mi construisem alt teanc, în agende noi, pe coperțile cărora numărul din capătul anului continuă să crească.

N-am vrut prea multe, dar nici puține, nici prea scumpe, dar nimic nu era destul de ieftin și, mai ales, n-am vrut destule lucruri pe care să le pot înșfăca de pe rafturile vreunui magazin. Să zîmbesc mai des, să-mi cumpăr timp, să nu mai beau cafea cu nervi de dimineață, să-mi aduc aminte că nu le pot face pe toate. De pe ultima pagină, mi-am luat suport pentru ochelari, mi-am schimbat telefonul și m-am oprit din îndeplinit dorințe.

Sîntem redacții în care se scriu cotidiene diferite, dar cu rubrici care seamănă fără să stîrnească procese pentru plagiat. Ce-i drept, stăm prost cu documentarea și în anchete nu includem niciodată un buget realist, iar pagina de opinie e plină de utopii disproporționate. Poate de asta, uneori, ne pierdem și pe noi înșine, singurii cititori ai unei circulare venite, la cele mai nepotrivite ceasuri, de la suflet.

 

2 gânduri despre &8222;Alegoria notițelor lipicioase&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s