Oameni reprogramați

Am facut un jailbreak. Un soi de downgrade pe care nu mi l-am dorit, pe care nu l-am plănuit conștient și obsesiv, cum mă obișnuisem. Dar care aparent a fost necesar. Ultima versiune de viață pe care o instalasem îmi făcea rău. Și soluția, culmea, a fost să „cobor” la ceva mai vechi, nesigur și pentru care nu oferă nimeni suport tehnic. Nu se bagă nimeni în versiuni non-standard. S-ar lega la cap degeaba – doar dacă au vreo pasiune particulară pentru provocări de dragul de-a fi provocați.

Am găsit o setare obscură care mă lasă să dozez exploziile, să le programez, să le amân.

Sunt multe lucruri care nu merg la versiunea asta. Îmi crash-uiesc toate aplicațiile când mi-e lumea mai dragă, există un risc de explozie de lacrimi când le e altora lumea mai dragă. Se poate întâmpla oricând, dar am găsit o setare obscură care mă lasă să dozez exploziile, să le programez, să le amân. E scris atât de prost codul, atât de încurcat încât știu sigur ca nici cel mai iscusit programator n-o să vrea să facă modificări sau să accepte modul în care funcționeaza programul ăsta.

Am pierdut și parolele și admin-ul e inaccesibil de ceva timp. S-a pus praf pe ce lucrasem, nici eu nu mai știu să intru în el și oricum setările sunt făcute așa încât din când în când să rămân pe dinafara, să mă uit doar cum alții încearcă să facă altceva din mine. E frumos, încearcă să upgradeze ceva ce nu mai suportă noile versiuni.

Mă blochez ca un laptop vechi pe care vrei să instalezi ceva mai bun, mai rapid, mai eficient. Acceptați că nu mai merge așa, cumpărați altceva, nu mai încercați să faceți ceva bușit să meargă. Oricum obosiți, oricum vă irită, lăsați-l să piară. Dați-i voie să fie perimat, arhivați tot și lăsați-l să creada că v-a fost de folos și acum e cu atât mai prețios cu cât e mai inutil.

Am făcut un jailbreak. S-a stricat tot, oricât aș pretinde că am căpătat libertatea de a face mai multe. Am pierdut siguranța unui soft închis și în libertate am prins viruși pe care nu știu să-i gestionez.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s