Convoiul jocului de-a viata

La Podu Iloaiei, trenul ce leagă Iașul de Hârlău se oprește pentru cîteva clipe, iar cînd pornește din nou își învîrte roțile invers, ca și cum te-ar duce altundeva decît ți-ai dorit cînd ai urcat.. Se pun, atunci, întrebări de-o anumită vîrstă, pe glasuri mărunte, la care părinți și bunici răspund tracasat că s-a schimbat locomotiva, dar „tot acasă mergem”.
Dacă n-ar fi aflat că trecuseră deja patru luni și jumătate de cînd purta în pîntec viață, ar fi decis să o curme.
Dacă n-ar fi aflat că trecuseră deja patru luni și jumătate de cînd purta în pîntec viață, ar fi decis să o curme.

Nicoleta e mereu acasă, fiindcă e mămică. Așa spune ea, așa îi grăiește și chipul și așa o strigă un prichindel pe care îl iubește și mai mult atunci cînd nu-l are sub privire. Micuță, c-o privire vie și umezită de-un vînt care ne spulberă, neașteptat, hainele, salută drăgălaș. Străduța din Hârlau pe care mergem e scurtă și-ngustă, iar blocurile-s bătrîne, cu dîre de timp șiroind pe tencuiala care încă n-a căzut. Scările par lungi, se întind între etaje și poveștile încep să se-nșire pînă la ușa de la patru, care se deschide spre o cu totul altfel de lume față de cea de-afară. Lumina ce părea obositoare și murdară printre blocuri și cîrciumi joase trece aici prin țesătura subțire, purpurie a unei perdele cu flori ce se desfac amplu printre pliuri. Și cade peste jucăriile adunate într-un coșuleț roșu din care Sebi începe să scoată tot soiul de figuri cu plușul bătucit de-atîta joacă.

De teama amintirilor

E-atît de mic încît nu-mi trece de genunchi și se agită printre picioarele noastre pînă apucăm să ne așezăm. Iar cînd îl ia in brațe, Nicoleta are mîinile pline de grijă ale unei mame, însă ochii îi licăresc a copilărie. „Îți dai seama că el ar simți dacă l-aș privi cu ciudă, ca și cum mi-ar fi furat ceva.” Ai crede că-i un sacrificiu surîsul ei, însă dacă o asculți, povestea ei se scutură de umbrele vreunei drame. Se simte mamă deși a uitat, de cîțiva ani, ce-nseamnă să ai una. „Mama mea a murit cînd aveam 13 ani și-apoi nu m-am mai putut înțelege cu tata și m-am mutat la o mătușă. Aici, însă, o lingură de mîncare se plătea cu un pumn”, își amintește ea scurt, ca de-un timp pe care-ar vrea să-l uite.

Nicoleta își amintește cum a tremurat la prima bănuială, cum i s-au răstălmăcit gîndurile cînd analizele i-au confirmat că era însărcinată. Cum, dacă n-ar fi aflat că trecuseră deja patru luni și jumătate de cînd purta în pîntec viață, ar fi decis să o curme. Însă David n-ar fi permis asta. ¬„Cînd am mers la Iași pentru analize nici n-a vrut să intre cu mine în clinică. M-a impresionat și pe mine reacția lui, el n-a vrut nici o clipă să renunțe la copil”, își amintește ea și-i simt în voce o recunoștință nemărturisită. I s-a spus că, avînd suma potrivită și cele mai mari șanse de-a muri înainte să piardă copilul, se mai putea face ceva. Dar David a luat-o acasă. Un cămin care-a rămas al lor și-n care crește, acum, Sebi. „Mama lui ne-a spus «voi nu știți ce e ăla un avort, credeți că vă luați cu viața și trece dar gîndul că ai omorît un suflet…»” și vocea Nicoletei se stinge, privindu-l pe micuț.

Lecția de sprijin

Sebi se joacă și îngînă, din vreme-n vreme, un „mama” care-o topește pe cea care-l ia în brațe și-l sărută jucăuș. „Împărțeam, cu David, o durere comună. Amîndoi rămăseserăm fără mamă. Și cred că toate experiențele astea nu m-au traumatizat, dar cu siguranță m-au maturizat.” Are părul negru desprins și-i cade pe umeri, într-o cochetărie de-o zi, fiindcă, de altfel, totul se învîrte în jurul băiețelului. „Eu am încercat să privesc partea bună a lucrurilor, pe el. La inceput nu realizezi cît de important e, dar curînd îți dai seama că ții în brațe o viață. Nu m-am gîndit că o să mă distrug, cît m-am gîndit ce o să-mi facă alții.” I-a fost teamă de reacția colegilor de școală, pentru că familie nu mai simțea că are de multă vreme. „Aveam o relație foarte bună cu psihologul școlii, mergeam la ea de cînd am pierdut-o pe mama și ea i-a adunat, cîte 15, în cabinet, ca să-mi spună ce cred, sa-mi reproșeze dacă au ce.” Însă colegii de clasă au sufocat-o cu îmbrățișări și, ca să-i fie mai ușor, n-au judecat-o. De asta a mers la școală cît a putut, cu burtică. „Cred că singurul regret e legat de faptul că n-am terminat și clasa a 12-a, dar o să mă înscriu la Iași, undeva, la seral”, îmi spune ea hotărîtă să se dezică și de ultimul lucru care i-a rămas neîncheiat.

Unii s-au abținut, alții i-au judecat, muțește, soarta, însă ea n-a fost niciodată nefericită de cînd îl are pe Sebi. Avea 17 ani cînd s-a îndrăgostit prima oară, cînd a devenit femeie și mamă. Dar nu-și ia din timpul în care copilărește, odată cu el, ca să regrete vreun plan de viitor pe care, oricum, nu și-l făcuse. La fel cum trenul dinspre Iași spre H=rlau și înapoi schimbă locomotiva după vreo oră de drum, viața ei și-a schimbat doar rațiunea de-a fi. Însă merge, cu-aceleași idealuri ca și înainte, „acasă”.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s