Mă duceți și pe mine pînă-n pînzele albe?

Singur în barca ta. (By Victoria Alexander)
Singur în barca ta. (By Victoria Alexander)

Cred că în fiecare zi mă întreb, dimineața, un lucru la care uit să răspund. Verbal. Pentru că faptele mi-au dovedit, la milimetru și picătură, că n-aveam dreptul să mă întreb de ce fug alții de lucrurile care îi leagă, care-i fac responsabili de una, de alta. și asta pentru că toți o facem, cu setea de-o libertate care se plătește întîrziat. Fugim direct, fără tăgadă și uneori chiar fără frica vreunui regret pe conștiință. Să recunoaștem că am lăsat de izbeliște mai mulți oameni și mai multe vise decît ne putem aminti. Și ce-i mai rău e că multe erau chiar visele noastre, dar ne-am scuturat de ele cum scuturi o umbrelă de ploaia care i se-agață de margini.

Cînd ești de unul singur, în bărcuța ta, nu-i indicat da-i mai puțin probabil să rănești pe cineva găurind o scîndură și dezertînd spre țărm.

N-avem spiritul acela de „pînă-n pînzele albe” sau l-am lăsat să se prăfuiasă pe undeva și ne-am deprins cu ridicările de umeri cînd sîntem trași de mînecă și cu decalajul sprîncenelor cînd ni se țin predici. Cînd, de fapt, cei care încearcă să ne scuture de mofturi și să ne lege de scopuri în viață nu fac decît să ne ferească de momentul în care ne-am uita în urmă la corăbiile pline de țeluri și am vedea cum se lasă velele și se umple pupa cu apă. Pe unele le regretăm, pe altele le uităm, însă nici una nu se repară singură. și greșeala cea mai mare în a ne lăsa corăbiile să se înece e că fugim fără să ne gîndim la cei care rămîn să lupte cu apele. Cînd ești de unul singur, în bărcuța ta, nu-i indicat da-i mai puțin probabil să rănești pe cineva găurind o scîndură și dezertînd spre țărm. Nu-s în măsură să deplîng soarta altor vele, cînd de multe ori am renunțat și eu. La sentimente, la schițe pentru un viitor prăpădit în stadiul de proiect. Sînt și eu, cînd mă trezesc și mă întreb „de ce?”, tot un Dorel care se mișca mai cu talent numai cînd poate să fugă de răspundere.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s